Технически център


Поддръжка

Техническият център на mail.bg се мониторира денонощно. В случай на нужда, създателите на цялата система могат във всеки момент да получат пълен отдалечен достъп до сървър до степен да могат дори да го преинсталират отдалечено. Всичко е двойно резервирано, включително захранването от SOCOMEC Sicon, и климатичните системи на Daikin. Всички наши сървъри разполагат с т. нар. self heal способност да се самовъзстановяват при над 90% от възможните проблеми без човешка намеса, както и да продължат да работят (макар и по-бавно) при отпадането на произволен сървър.

 

Еко

Нашият дейта център е един от най-енергоефективните не само в България. Това се постига благодарение на:

80-Plus-logo
Захранвания с 93% ефективност

Стандартните захранващи блокове инсталирани в съвременните компютри разсейват 1/4 от енергията във вид на топлина. При повечето сървъри тези цифри са дори още по-лоши поради огромните резервни от излишна мощност. Инсталираните от нас захранвания намаляват тази загуба, като доставят 93% от енергията до самите сървъри. Използваната енергия намалява още по-драстично защото и разсеяната топлина е няколко пъти по-малко като така намалява и енергията използвана за охлаждане. Тези мерки намаляват консумираната от нас енергия с почти 20%.

 

superblade
Блейд сървъри

Това са множество независимо работещи сървъри инсталирани в общ корпус. Те пестят енергия, благодарение на множество общи компоненти като захранвания и вентилатори, както и това, че не са нужни резервни такива за всеки единичен сървър. Благодарение на тях енергийните ни нужди намаляват с 10%.

 

Бездискови сървъри

Хард дисковете на съвременните компютри са втория по величина консуматор след процесора. Повечето от използваните от нас сървъри (с изключение на тези които съхраняват пощата) работят в бездискови клъстери като така общата им консумация намалява с допълнителни 15-20%.

 

m_01
Климатична техника, която пести енергия, не причинява и шумово замърсяване

Използваните климатици Daikin SuperInverter не замърсяват околната среда не само по конвенционалният начин като намаляват консумацията на енергия – шумовото замърсяване, което те причиняват е едно от най-ниските в индустрията – дори при пиково натоварване са по тихи от обикновен вентилатор. Тяхната енергоефективност е със 70% по-висока от тази на обикновените климатици.

 

Благодарение на тези и много други мерки използваните от нас емисии въглероден диоксид намаляват с повече от 15 тона на година. Това е еквивалентно на засаждането на 20 декара дървета.

Защо енергийната ефективност е толкова важна за нас:

  • пести ни разходи за енергия;
  • пести ни разходи за климатична техника;
  • намалената топлина в кутиите на сървърите увеличава надеждността;
  • не на последно място опазването на околната среда е важно за нас.